opc_loader

Wensenlijst

 

Ouwe Sunderklaas  ("Oude Sinterklaas") is een traditioneel Texels feest, dat gevierd wordt op 12 december, een week na het Sinterklaasfeest. Toch heeft het met het Sinterklaasfeest zoals dat tegenwoordig op de vaste wal gevierd wordt niet veel te maken.

 

Ouwe Sunderklaas is van oudsher een verkleedfeest waarbij de eilanders zich onherkenbaar vermommen en 'n vreemde stem opzetten. In deze uitdossing gaan zij langs de deuren en nemen zo bekenden in de maling. Ook de actualiteit wordt op de hak genomen. Dit wordt in dialect speule ("spelen") genoemd. Na deze verkleedpartij wordt onthuld wie wie was en wordt er nog lang doorgefeest. Los van het "speule" is Ouwe Sunder een feest waarbij het bier rijkelijk vloeit tot in de late uurtjes, en waar nog lang over wordt nagepraat.

De dag na Ouwe Sunderklaas wordt tegenwoordig meer en meer gebruikt voor het naklazen, waarbij de flesjes bier en de andere versnaperingen die op 12 december niet opraakten, alsnog worden genuttigd.

Alhoewel Ouwe Sunderklaas een echt Texels feest is, wordt het ook steeds meer bezocht door "overkanters" en kunnen we    inmiddels spreken van het "Carnaval van het Noorden".