opc_loader

Wensenlijst

Ouwe Sunder is géén carnaval!

denise schraag blogger
 

Ouwe Sunderklaas.

 

Vraag een willekeurige Texelaar wat nou écht Texels is en je krijgt geheid het antwoord: Ouwe Sunder! De associatie wat deze traditie precies inhoud verschilt nogal per persoon. Óf generatie. Óf dorp. Óf leeftijdsklasse. Ik heb geregeld iemand een antwoord horen geven op de vraag wat nou precies Ouwe Sunderklaas is. "Gewoon een soort carnaval." Of:"3 dagen zuipûh!" Tenenkrommend vind ik persoonlijk. Ik heb veel te maken met toeristen in mijn werk en ieder jaar weer die vraag. Ik heb mezelf na al die jaren een standaard antwoord aangeleerd voor de leken.  "Ouwe Sunder is altijd precies een week na Sinterklaas en dan gaan wij verkleed de straten op. We nemen dan nieuwsitems of geruchten van afgelopen jaar op de hak, vaak op satirische wijze. Daarna is het feest in de kroegen. In de loop van de jaren is het uitgegroeid tot 3 dagen feest in de plaatselijke horecagelegenheden." In de meeste gevallen is het een duidelijk verhaal. Máár soms krijg je als reactie: "oooooo, een soort carnaval dus??!" Zucht! Nee dus! "Jaaaaa....zoiets..." 

Eerlijk is eerlijk. Ook ik heb nooit iets meegekregen van de oorspronkelijke traditie. Van huis uit speulde er niemand. Zo gauw ik oud genoeg was om alleen met vrienden te gaan ouwe sunderen werd ik gesnapt op roken door een verklede oom en kreeg een overschot aan alcohol wat toen 3 blikjes bier en 2 Feigling inhield. En dan wordt het ineens je feestje van het jaar. 

 

Vanaf dan ben je het hele jaar bezig met dit  Texelse feest. Ok, misschien een beetje overdreven maar je kan zomaar een keer een ingeving hebben: " Leuk voor ouwe Sunder!" Jonge meiden bedenken niet medio September dat het behoorlijk koud is op 12 december en dat ze half doodvriezen in hun Sneeuwwitje outfit waarin net de billen worden bedekt. Gelukkig wordt er wel steevast goed gegeten van tevoren. De plaatselijke supermarkten leggen op tijd de zakken boerenkool op hun strategische verkooppunten neer. De rookworsten die ernaast liggen zijn spontaan in de aanbieding. Hele vriendengroepen gaan dan stamppot eten bij diegene die het best boerenkool klaar kan maken. Ikzelf doe niet (meer) mee met deze ontplooide traditie. Ik heb een "er past meer bier in een lege maag"-principe. Ik weet het, dat gaat niet altijd goed. Dan sta ik weer midden in een winternacht, in een veel te bloot Heidi pakje voor midden december, op het dorpsplein, een kleffe hamburger naar binnen te werken. Maar o, o, o, wát zijn die dan lekker! 

 

Ouwe Sunderklaas is dus uitgegroeid naar 3 dagen feest, 11 december het zogezegde "voorklazen", 12 december "ouwesunderen" en 13 december "naklazen". Respect van mijn kant als je 3 dagen redt hoor! Het is een complete marathon. Het getuigd van doorzettingsvermogen en sterke wil! En ik vind het fantastisch om te zien als er weer een varken met zwart doorgelopen schmink en een groene pruik 's morgens langs je werk fietst op weg naar huis. Tenminste, dat hoop je dan maar voor diegene.... En je ziet 'm een paar uur later alweer "fris & fruitig" voorbij gaan in pilotenpak om de kroeg weer in te vliegen. 

 

We groeien ermee op en we willen het nooit missen. Ouwe Sunderklaas zit in ons Texelse bloed! 

 

 

 

Geschreven door gastblogger Denise Schraag
Terug

16-01-2017 om 18:55:59 door

07-12-2016 om 20:22:24 door Ada Haak

Wij deden wel mee en liepen de huizen in de Cocksdorp in en uit heb ooit met Anet een prijs gewonnen als de zingende zusjes met een gitaar die we Han hadden gekregen. Was echt heel erg leuk

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.