opc_loader

Wensenlijst

Een kerstspel organiseren op de basisschool

kerststal kleding maria en ster

Een kerstspel opvoeren op school

Het opvoeren van een kerstspel is op zowel een Christelijke als openbare school een leuke manier om kinderen vertrouwd te maken met het geboorteverhaal van Jezus. Daarbij is het een onvergetelijke ervaring voor kinderen om in een kerstspel te mogen optreden.

Het kerstverhaal

Keizer augustus besluit een volkstelling te houden. Als Jozef en Maria dit nieuws vernemen, besluiten zij van hun woonplaats Nazareth naar hun geboortestad Bethlehem te reizen om zich te laten registreren. Voor Maria is de reis zwaar, want ze is hoogzwanger. Eenmaal aangekomen in Bethlehem blijkt er nergens meer een slaapplaats te zijn. De eigenaar van de herberg stelt voor dat Jozef en Maria overnachten in de stal bij de herberg. Midden in de nacht krijgt Maria haar kindje. Een koor van engelen maakt de geboorte van dit bijzondere kind, Jezus Christus, bekend aan de herders in het veld vlakbij de stal. Zij gaan naar de stal om het kindje te bewonderen. Later arriveren ook de drie wijzen uit het oosten die een heldere ster aan de hemel zagen schijnen die hen naar de stal leidde. Ze brengen drie waardevolle geschenken voor de pasgeborene mee: wierook, goud en mirre.

Rollen in het kerstspel

De belangrijkste rollen in het kerstspel zijn:

  • Maria
  • Jozef
  • Keizer augustus
  • De soldaat die de volkstelling bekend maakt aan het volk
  • De eigenaar van de herberg
  • De herders en hun schapen
  • Het koor van engelen
  • De drie wijzen uit het oosten: Caspar, Balthasar en Melchior

 

Misschien dat een van de kinderen het leuk vindt om baby Jezus te spelen, anders kan een pop deze rol vervullen. Hoewel de ezel een belangrijk personage in het kerstverhaal is (hij maakt de reis naar Bethlehem comfortabeler voor Maria) zijn er al heel wat kinderzielen geknakt omdat zij voor deze rol werden gecast. Een knuffel of stokpaardje kan hier ook dienst doen. Tenzij één van de kinderen er geen probleem mee heeft om een ezelkostuum aan te trekken. Bij een grote klas kan het probleem ontstaan dat niet voor alle kinderen een rol is om te spelen. Gelukkig zijn er met een beetje creativiteit interessante bijrollen te bedenken. Een van de kinderen kan bijvoorbeeld een sterrenkostuum dragen en de wijzen uit het oosten naar de stal begeleiden. Ook kunnen de leerlingen een van de schapen van de herders spelen of een ander dier in de stal bij Jozef en Maria. Geef deze dieren een regeltje tekst of laat ze samen een liedje zingen. Ook kan het engelenkoor altijd een extra engel gebruiken. Meestal neemt de juffrouw of meester de rol van verteller op zich, maar het is ook een prima idee om meerdere kinderen een paar regels van de vertelling voor hun rekening te laten nemen.

Tips voor het opvoeren van een kerstspel

Kijk goed naar de individuele talenten van ieder kind. Is hij of zij goed in dansen, zingen, acteren of juist vertellen? Sommige kinderen in de klas hebben misschien plankenkoorts. Je kunt deze kinderen aanmoedigen om toch een kleine rol te spelen, bijvoorbeeld een dier in de stal. Of laat hem of haar meedoen aan groepsgezang. Dat is minder eng dan een solo-optreden. Als een kind echt niet het podium op durft, laat hem of haar dan meehelpen bij het maken van het decor. De juiste verkleedkleding is van groot belang voor de magie van de opvoering. De kinderen voelen zich door het juiste kostuum echt het personage dat zij spelen. Voor jonge kinderen is het soms moeilijk om hun tekst te onthouden. Een hulpmiddeltje kan hierbij zijn om de tekst te koppelen aan een rekwisiet. Zoals: “Neem deze brief mee naar Nazareth”. Begin al op tijd met oefenen voor het kerstspel. De decembermaand is immers een drukke maand op school. Maak mooie toegangskaarten voor de opvoering en deel een programma uit met daarin de rolverdeling en eventueel de teksten van de gezongen liedjes. Hou het ontspannen. De klas voert geen professionele productie op. Improviseer als iemand zijn tekst vergeet of een foutje maakt. De kinderen, leraren en de familieleden die komen kijken, moeten vooral plezier in de voorstelling hebben.

kerstkostuums voor het kerstspel op school

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.