opc_loader

Wensenlijst

Ouwe Sunderklaas

Ouwe Sunderklaas  ("Oude Sinterklaas") is een traditioneel Texels feest, dat gevierd wordt op 12 december, een week na het Sinterklaasfeest. Toch heeft het met het Sinterklaasfeest zoals dat tegenwoordig op de vaste wal gevierd wordt niet veel te maken.

 

Ouwe Sunderklaas is van oudsher een verkleedfeest waarbij de eilanders zich onherkenbaar vermommen en 'n vreemde stem opzetten. In deze uitdossing gaan zij langs de deuren en nemen zo bekenden in de maling. Ook de actualiteit wordt op de hak genomen. Dit wordt in dialect speule ("spelen") genoemd. Na deze verkleedpartij wordt onthuld wie wie was en wordt er nog lang doorgefeest. Los van het "speule" is Ouwe Sunder een feest waarbij het bier rijkelijk vloeit tot in de late uurtjes, en waar nog lang over wordt nagepraat.

De dag na Ouwe Sunderklaas wordt tegenwoordig meer en meer gebruikt voor het naklazen, waarbij de flesjes bier en de andere versnaperingen die op 12 december niet opraakten, alsnog worden genuttigd.

Alhoewel Ouwe Sunderklaas een echt Texels feest is, wordt het ook steeds meer bezocht door "overkanters" en kunnen we    inmiddels spreken van het "Carnaval van het Noorden".

 

 

100-dagen Feest

Het 100-dagen Feest wordt voornamelijk in Belgie maar ook steeds meer in Nederland gevierd.

Het is het feest waar de de laatstejaars (eindexamenleerlingen) vieren dat ze nog 100 dagen naar school moeten gaan.

Vaak wordt er tijdens het honderddagenfeest de draak gestoken met leerkrachten en medeleerlingen. Hoewel dit vaak op het schoolterrein zelf gebeurt (door bijvoorbeeld in klassen binnen te vallen of activiteiten op de speelplaats te verzorgen), wordt het ook vaak gedaan in een door de leerlingen zelf opgezette show.

Per school wordt er vaak een thema aan het 100-dagen Feest gekoppeld, zoals Extravagance of een Sprookjesthema en komen de leerkrachten en leerlingen verkleed naar het feest.

 

Halloween

Halloween wordt met name gevierd in De Verenigde Staten en Engeland, alhoewel het in Nederland en Belgie ook steeds populairder wordt.

Van oudsher is Halloween een Christelijk oogst- en zaaifeest, en in sommige landen was Halloween een feest om de boze geesten te verjagen. Vandaar ook de vaak griezelige kostuums , accessoires en make up.

Hedendaags is het Halloweenfeest lang niet meer zo beladen, feestgangers komen veelal bij elkaar om een leuke avond te hebben en elkaar de stuipen op het lijf te jagen met enge outfits. Party Pakjes biedt een ruime keuze in kostuums, make-up en accessoires,voor elk wat wils! Halloweenfeesten worden met name gehouden aan het einde van de maand Oktober.

 

Oktoberfest

Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht.

 

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese, een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn (Beiers voor weide). Aan de rand van de Wiesn staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld van de godin van Beiern. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna het feest begint. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende "Lederhose" voor jongens en de "Dirndl" voor meisjes). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen. Bier wordt alleen in liters geserveerd in grote bierpullen.

 

Maar je hoeft niet meer naar Duitsland voor een Oktoberfest, ook in Nederland en België wordt het feest steeds meer gevierd.Zoals bijvoorbeeld das Coen und Sander Fest. Wij bieden een leuke collectie Dirndls en Tiroler jurkjes zodat je het geheel in stijl feest kunt vieren.

 

 

Vrijdag de Dertiende

Vrijdag de dertiende wordt als een ongelukkige dag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien. Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Het getal 13 is volgens deze theorie gebaseerd op het aantal aanwezigen tijdens het Laatste Avondmaal, namelijk 13.

Iedere maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de dertiende.

 
Wetenschappelijk is nooit bewezen dat de dag meer ongeluk oplevert dan andere dagen. Sterker nog: een Nederlands onderzoek van een paar jaar geleden wees zelfs uit dat de meeste Nederlanders juist minder pech hebben op vrijdag de 13e. Dat is toch weer reden voor een feestje!
 
Ideeën voor een Vrijdag de 13e feestje:
 
  •  Maak er een themafeest van waarbij je inspiratie op kan doen met Halloween
  •  Decoreer met elementen die te maken hebben met bijgeloof zoals; ladders, zwarte katten en het getal 13. Gebruik lantaarns en kaarsen als verlichting.
  •  Zorg voor voldoende lekkere hapjes, zoutjes en drankjes om iedereen in de party mood te houden.
  •  Draai spookachtige muziek
  •  Laat iedereen verkleed komen, hoe mysterieuzer het kostuum hoe beter.
  • Speel spellen zoals Truth or Dare of Hints
 
 

Sensation (White) 

Jaarlijks in de  Amsterdam Arena

 

Sensation is van oorsprong een Nederlands dancefeest dat sinds het jaar 2000 elk jaar in de Amsterdam ArenA wordt gehouden. Sinds 2005 wordt dit event ook in Duitsland en Belgie gehouden en inmiddels toert Sensation de hele wereld over.
 
Van de gasten van Sensation wordt gevraagd dat zij in witte kleding verschijnen. Ook de ArenA wordt in het wit gestoken. Het motto van elk Sensationfeest luidt: Be part of the night - dress in white. Sensation is vooral gericht op house en trance. Er zijn ongeveer 40.000 toegangskaarten beschikbaar. Sensation vindt ieder jaar in het eerste weekeinde van juli plaats. 
 
Zonder witte kleding kom je niet binnen dus zorg voor een gepaste outfit! 
 
 

Carnaval!

 

2-4 maart 2014

15-17 februari 2015

 

Carnavale

Een feest wat elk jaar wel populairder lijkt te worden in Nederland. Het carnaval wordt niet langer alleen onder de rivieren gevierd maar ook daarboven. Door bijna heel het land worden carnavalsfeesten georganiseerd.

Het is niet duidelijk wanneer het carnaval is ontstaan maar waarschijnlijk bestaat het feest al langer dan de Christelijke traditie. Van oudsher is het carnaval een eetfestijn, het is immers de laatste dag voor de vastentijd. Hoogstwaarschijnlijk komt de naam carnaval van de Latijnse uitdrukking carne vale, dat ‘afscheid van het vlees” betekent. Het vasten wordt/werd gedaan om zich in te leven in Jezus de volgens het Nieuwe Testament 40 dagen in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de kernwaarden van het Christendom.

Mogelijk is het feest afgeleid van soortgelijke heidense festijnen die al voor de verspreiding van het Christendom plaatsvonden. Zo vertoont het carnaval veel overeenkomsten met de Romeinse Saturnaliën en Bachanalia. De kerk vond het waarschijnlijk eenvoudiger om het feest om te buigen naar een Christelijk feest dan het proberen uit te bannen.

 

Tradities

Gedurende de daaropvolgende eeuwen hebben de verschillende regio’s allemaal hun eigen tradities gevormd rondom carnaval. Ook in Nederland is er een duidelijk verschil tussen het Bourgondisch carnaval in Noord-Brabant en het Rijnlands carnaval in Limburg. Zo vindt de Bourgondische variant vooral in cafés en zalen plaats, terwijl de Limburgers carnaval meestal buiten vieren. Daarnaast kennen de Brabanders de traditie om tijdens carnaval de naam van hun dorp of stad aan te passen, terwijl de meeste plaatsen in Limburg dit niet doen.  Toch zijn er ook genoeg overeenkomsten te benoemen tussen de beide varianten. Zo is carnaval in beide provincies een feest waarbij muziek, uitbundigheid, optochten en verkleedpartijen centraal staan.

Hoewel de carnaval officiëel duurt van zondag tot dinsdag wordt er vaak voor en soms na deze dagen druk gefeest. Het carnavalsseizoen begint in Brabant en Limburg al op 11 november, de elfde van de elfde. Het getal 11 staat bekend als het gekkengetal. Op deze dag wordt de symbolische sleutel (en daarmee ook het bestuur) van diverse zuidelijke steden overgedragen aan de Prins Carnaval van de desbetreffende stad. .De ceremonie staat symbool voor een middeleeuwse traditie, waarbij de sociale orde werdt omgedraaid en de  arme bevolking tijdelijk de macht over nam en de draak mocht steken met de stedelijke adel. Tussen 11 november en carnaval zelf worden al diverse feesten en bijeenkomsten georganiseerd.

 

Feesten!

Hoewel de carnaval een rijke geschiedenis met diverse betekenissen en tradities heeft zal de gemiddelde carnavalsvierder hier niet bij stil staan. Het is vooral een tijd waar goed gefeest kan worden en men even gek kan doen en uit de dagelijkse beslommeringen is. Voor velen is dit hét feest van het jaar waar lang naar uitgekeken wordt. Met carnaval kun je lekker gek doen en je helemaal uitleven. Veel kroegen organiseren speciale feesten en draaien carnavalsmuziek.

Tijdens het carnaval gaat iedereen verkleed. De één nog gekker dan de ander. Wie creatief is maakt zelf een kostuum maar er is natuurlijk ook heel veel te koop. Diverse carnavalswinkels bieden een uitgebreid aanbod met carnavalskleding en carnavalsartikelen. Ook bij de online webwinkels is van alles te koop, zeker handig voor mensen die niet om de hoek bij een feestwinkel wonen. Bij webshops is ook vaak net weer iets anders te vinden zoals bizarre opblaaskostuums, sexy kostuums en sprookjeskostuums.

 

Themafeesten

 

Artiesten, organisaties, radiostations en grote bedrijven organiseren steeds meer Themafeesten.
Zoals het ''Goed-FOUT" themafeest, een gekostumeerd bal, das Coen und Sander Fest, Toppers in Concert,  en nog veel meer!
Party Pakjes heeft voor elke gelegenheid een leuk kostuum in meerdere maten.
Ook vinden we het leuk om op de hoogte te blijven van alle gekostumeerde feesten in Europa, dus heb je een tip...laat het ons weten!

 

Elke dag een feestje..

 

Alhoewel er wereldwijd enorm veel volksfeesten en tradities zijn , is het natuurlijk ook ontzettend leuk om je eigen feest te organiseren.Steeds meer mensen nemen het voortouw en verzinnen een goede reden om een themafeest of een gekostumeerde party te organiseren.

Neem bijvoorbeeld een verjaardag, een bruiloft, het behalen van je examen of een gewoon-omdat-het-zaterdag-is feestje.

Op de website van Party Pakjes vindt je enorm veel inspiratie om jouw feest een leuk thema te geven, want zeg nou zelf..elke dag is toch een feestje?